Samen door!

Langzaam maar zeker gaat Nederland weer open. Na weken binnen zitten gaan kinderen weer naar de basisschool en openen kappers hun deuren. Die nieuwe mogelijkheden leiden tot veel vragen en onzekerheden. Want we willen wel aan de slag, maar op welke manier? De FNV helpt.

Op fnv.nl/samendoor vertellen we meer over hoe de FNV mensen helpt de coronacrisis door te komen. We gaan voor behoud van banen en knokken voor financiële ondersteuning voor iedereen die dat nodig heeft.

Met de voordelen van Ledenvoordeel FNV proberen we de situatie ook een beetje te verlichten. Zo proberen we voordelen te organiseren waarmee je je vrije tijd leuk en sportief in kan vullen. En proberen we het thuiswerken wat aangenamer te maken. Onze partners hebben hier ook handige tips voor. 

Tips van Univé

 • Pas de Pomodorotechniek toe
  Een klassieker, maar misschien niet bij iedereen bekend: de pomodorotechniek. Bij deze techniek gebruik je een kookwekker om geconcentreerd te kunnen werken in periodes van 25 minuten. Kies een taak, stel de kookwekker op 25 minuten in en werk die periode aan de taak die je gekozen hebt. Daarna neem je drie minuten pauze en herhaal je dit. Na vier ‘pomodoros’ neem je een langere pauze, van tussen de vijftien en dertig minuten.

 • Wandelend vergaderen
  In sommige bedrijven is wandelend vergaderen al een begrip: met je collega’s naar buiten om tijdens een wandeling bepaalde zaken door te spreken. Maar je kunt dit ook perfect doen als je thuiswerkt. Neem je telefoon mee, doe je oortjes in en je kunt prima vergaderen met een collega terwijl je in je eentje een wandeling maakt. Zo heb je meteen je beweging te pakken. Bovendien: het is bewezen dat wandelend vergaderen goed is voor je concentratie en je creatiever maakt. Ideaal dus!

 • Voer videogesprekken
  Mensen zijn sociale wezens en hebben behoefte aan contact met anderen. Er wordt al heel wat af gebeld, toch blijft het ook belangrijk om af en toe iemands gezicht te zien. Kies daarom zo nu en dan voor een videogesprek in plaats van een telefoongesprek. Het zorgt er ook voor dat je minder snel geneigd bent om de hele dag in je joggingpak aan het werk te gaan.

 

Tips van Greenchoice

Om zo min mogelijk energie te verbruiken terwijl je thuis werkt. 

 • Trek een trui aan
  Het verwarmen van je huis kost bij de meeste mensen de meeste energie. Bij de meeste huizen gebeurt dit nog met aardgas. Dit is zowel slecht voor het klimaat als je portemonnee. Daarnaast tonen meerdere studies aan dat je productiever bent bij een lagere temperatuur. Zet de verwarming dus lekker een of twee graden lager en trek een trui aan. Zo bespaar je niet alleen kosten voor jezelf, ook je productiviteit en het milieu zijn erbij gebaat. Ee win-win-winsituatie.

 • Werk zoveel mogelijk in dezelfde kamer
  In het verlengde van de bovenstaande tip, is het verstandig om een kamer in je huis aan te wijzen als werkkamer. Als je gedurende de dag voornamelijk in die kamer zit, hoef je namelijk alleen maar die ene kamer te verwarmen. Dit scheelt aanzienlijk in de stookkosten. Ook is het beter voor het gescheiden houden van je werk-privésituatie! Wanneer je jouw werkruimte verlaat, ben je ook echt thuis.

 • Maak gebruik van daglicht
  Kies voor een werkkamer waar je veel daglicht binnen krijgt. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van de lampen in jouw huis, waardoor je minder energie verbruikt. Daarnaast verhoogt zonlicht ook jouw productiviteit en is de vitamine D die je uit zonlicht krijgt goed voor je gezondheid.

 • Trek stekkers uit de stopcontacten
  Stekkers die de hele dag in het stopcontact zitten, zorgen voor sluipverbruik. Sluipverbruik is een van de voornaamste redenen dat je energie verbruikt als je niet thuis bent, maar ook als je wel thuis bent, zet dit verbruik zich door. Voor sommige apparaten, zoals de koelkast, is dit natuurlijk noodzakelijk. Er zijn echter veel stekkers in huis die niet de hele dag in het stopcontact hoeven te zitten. Zo is het bijvoorbeeld onnodig om de stekkers van je telefoon- of laptopoplader de hele dag in het stopcontact te laten zitten. Hiermee voorkom je de extra kosten die sluipverbruik met zich meebrengt.”

 • Werk bij voorkeur op een laptop
  Kies ervoor om op een laptop te werken in plaats van op een desktop (als dit haalbaar is). Laptops verbruiken namelijk een stuk minder stroom dan desktops. Let er wel op dat je laptop niet de hele dag aan de oplader hangt. Dit is niet alleen slecht voor de batterij van je laptop, het zorgt ook voor onnodig energieverbruik. Laad dus jouw laptop op en werk vervolgens verder op de accu. Ben je klaar voor de dag of ga je een langere pauze nemen? Zet je laptop dan echt uit, in plaats van op stand-by. Ook dit bespaart op de lange termijn flink wat energie.
voor onze Nieuwsbrief en Partnermails